Hidracija, osnova tekaške prehrane

Fit z Andrejo

Mnogi tekači so zaskrbljeni, da ne pijejo dovolj vode. Najboljši nasvet za hidracijo med tekom? Pijte, ko ste žejni. Na vseh organiziranih tekih so seveda tudi postaje za osvežitev vendar ni nujno, da se tam tudi ustavite. Lahko poskrbite za svoj napitek (steklenica ali meh v nahrbtniku), oz. pri krajših tekih niti ni nujno da kaj popijete. Pri daljših tekih je hidracija še bolj pomembna, predvsem iz vidika nadomeščanja elektrolitov, ki jih izgubimo s potenjem. S spreminjanjem vremena se spreminja tudi vaša stopnja potenja, zato ustrezno prilagodite tekočino, ko vreme postane vroče ali hladnejše.

Lahko piješ preveč? Pred tekom ne goltajte steklenic vode, ker mislite, da boste tako preprečili žejo. Pitje prekomernih količin tekočine vam ne bo preprečilo krčev ali preprečilo bolezni, povezanih z vročino – te bolezni običajno izhajajo iz tega, ker se preprosto preveč naprezate. Pijte, ko vaše telo čuti žejo, in ne pretiravajte.

Po teku je enako kot s hrano pomembno nadomestiti tekočino, ki smo jo med tekom izgubili. Vendar tudi tukaj dodajajte tekočino postopoma, da jo lahko telo čim boljše izkoristi.