Hrana pred tekaško prireditvijo

Fit z Andrejo

Pri kratkih tekih, krajših od ene ure, ne skrbite preveč o tem, kaj jeste pred tem. Dokler imate osnovno prehrano urejeno vam ne bi smel biti problem pretečti vsaj 10 kilometrov.

Za dolge teke so študije pokazale, da uživanje lahko prebavljivih ogljikovih hidratov eno uro pred vadbo na splošno omogoča športnikom, da vadijo dlje. Kaj to pomeni v praksi? Sadje, zlasti banane, melone, lubenice in tudi kakšna žlica medu so zelo primerna živila pred daljšim tekom. Če vam hrana že tako povzroča prebavne težave, omejite hrano, ki vsebuje veliko vlaknin, zelenjava in žitarice z dodanimi vlakninami, v 24 do 48 urah pred tekom, ki traja več kot eno uro.

Tek lahko poslabša vse prebavne težave, ki jih že imate saj se pri dolgotrajnem fizičnem naporu - traja več kot eno uro - kri usmeri stran od prebavnega trakta, zaradi česar je prebava za telo še težja. Zato se tudi ne priporoča veliko beljakovin v pred tekom (4-5 ur) saj le te potrebujejo več časa da se v želodcu razgradijo.

Če trenirate za maraton, načrtujte vsaj en dolg trening ob času začetka maratona. Tako boste imeli čas, da ugotovite, kdaj in kaj boste jedli na dan dirke. Ker se vsi teki v Radencih začnejo v dopoldanskem času, morate pri nas predvsem paziti kaj zaužijete za zajtrk. Naš predlog: preprosta sadna solata z žlico medu.