Splošne prehranske smernice za aktivne tekače

Fit z Andrejo

Za boljše razumevanje naše prehrane naj vam za začetek razložimo nekaj osnovnih pojmov. Naša hrana je sestavljena iz makro-živil (beljakovine, ogljikovi hidrati in maščobe) ter mikro-živil (vitamini, minerali, …).

Beljakovine najdemo pretežno v hrani živalskega izvora (meso, jajca, mleko,...) in v nekaterih rastlinah (stročnice, soja, leča,...). Naše telo jih potrebuje za izgradnjo mišic in so posebej pomembne v fazi regeneracije.

Ogljikove hidrate najdemo v rastlinski hrani. V nekaterih več (škrobna živila - žita, riž, krompir) v nekaterih manj - sadje in zelenjava. Ogljikove hidrate naše telo hitreje prebavi in nam služijo kot energija s katero poganjamo mišice, zato se priporoča pred tekom pojesti kakšen kos sadja.

Maščobe si lahko predstavljamo kot shranjeno energijo, ki nam lahko pomaga predvsem pri daljših obremenitvah. Seveda pa vse maščobe niso enake. Koristne so predvsem maščobe, ki jih najdemo v oreških, avokadu, mastnih ribah (skuša, sardela, …).

Vitamini in minerali so snovi, ki jih naše telo nujno potrebuje za normalno delovanje, vendar pa jih potrebujemo v primernih količinah. Različne vitamine in minerale najdemo v raznobarvnem sadju in zelenjavi, zato velja pravilo da naj bo naš krožnik sestavljen čim bolj pisano.

Količine hrane so seveda odvisne od posameznika, napora, ki ga predstavlja tek in ali tečemo za veselje oz. imamo v mislih specifični cilj. Višje imamo postavljene cilje, večji del priprave na tek naj bo usmerjen v pravilno prehrano.