Uporabni dodatki in dopolnila (ali je magnezij res tako pomemben)

Fit z Andrejo

Tek je lahko naporen za telo in lahko povzroči neravnovesja in primanjkljaje, ki vplivajo na vašo splošno zmogljivost in zdravje. Tu pridejo na vrsto dodatki, vendar ne na prvem mestu!

Ali tekači nujno potrebujejo prehranske dodatke?

Ne, tekačem ni treba jemati dodatkov, razen če jih predpiše zdravnik. Če se ne počutite ali ne tečete dobro, je čas, da preverite raven krvi in ocenite življenjski slog (npr. ali dobro spite in jeste?).

Tukaj je 5 nasvetov za jemanje prehranskih dopolnil za tekače:

  1. Opravite odvzem krvi. Opravite laboratorijsko delo, da boste vedeli svojo izhodiščno vrednost. Upoštevajte zdravnikov nasvet, kaj jemati. Poskusite najti zdravnika, ki razume zahteve tekača. Pri večjih zaporednih naporih se priporoča pregled krvi na pol leta.
  2. Naredite svojo raziskavo. Prepričajte se, da bo dodatek ustrezal vašim potrebam in je podprt z znanostjo.
  3. Dobite vitamine iz hrane. Poskusite čim bolje dobiti svoje vitamine in hranila iz hrane, namesto da se zanašate na dodatke. Pridobivanje hranil iz prave, polnovredne hrane je najboljše za absorpcijo in učinkovitost.
  4. Povečajte svoj spanec. Preden začnete jemati tablete, ker ste utrujeni ali se je vaša učinkovitost zmanjšala, poglejte svoj spanec in se prepričajte, da ga imate dovolj. Spanje je osnova za vse, kar počnete!
  5. Kupujte pri uglednem prodajalcu. Svet prehranskih dodatkov je precej nenadzorovan, zato se prepričajte da dejansko dobite to kar kupujete.

Dodatki ki to v bistvu niso:

Beljakovine v prahu (sirotka, sojini proteini, …) Beljakovine so najboljši regeneracijski dodatek za tekače. Bistvenega pomena so za okrevanje, saj pomagajo pri obnovi mišičnega tkiva po stresu teka. Seveda lahko beljakovine zagotovimo tudi izključno z redno uravnoteženo prehrano vendar pa je to v današnjem modernem času precej težje izvedljivo.

Uporabni dodatki:

Multivitamin (tablete, razpršilo) Ker večina ljudi v prehrano ne vključuje dovolj sadja in zelenjave, je multivitaminski nadomestek tudi lažji način kako zagotoviti primerno mikrohranilno sliko.

Kreatin je eden izmed najbolj raziskanih in preučenih dopolnil. Sodeluje pri zagotavljanju energije med krašim naporom in hitrejši regeneraciji po naporu.

Kolagen se nahaja v naših sklepih in tetivah. Po 40 letu ga začne telo proizvajati manj zato se priporoča dodajanje za boljše delovanje sklepov.

Ashwagandha, Omega 3, vitamin D, magnezij, železo imajo mogoče več pozivnih vplivov na psihološki ravni kot čisto fiziološki, ampak mogoče lahko vseeno pripomorejo k boljšemu počutju.