Zakaj je regeneracija pomembna - hrana po teku

Fit z Andrejo

Kaj pojesti po kratkem teku ni tako zelo pomembno, po intenzivnem ali dolgem teku pa je priporočljivo, da pojeste nekaj majhnega takoj ko je to mogoče. 

Raven inzulina je po intenzivni vadbi visoka, saj ta skrbi zato da dostavi glikogen nazaj v mišične celice. Zaužitje ogljikovih hidratov takoj po naporni vadbi v količini vsaj enega grama na kilogram telesne teže je torej bistvenega pomena za obnovitev porabljenega glikogena in pomoč mišicam pri okrevanju. Če odložite polnjenje zalog celo za nekaj ur, se vaša sposobnost, da učinkovito obnovite glikogenske zaloge prepolovi in bo tako čas okrevanja bistveno daljši. 

Prav tako je ključnega pomena, da zaužijete nekaj beljakovin, saj pomagajo ohranjati visoko raven insulina, kar vašim mišicam omogoča več časa za okrevanje.

Eden najboljših prigrizkov po vadbi? Čokoladno mleko. Lahko pa poskusite tudi polnomastni jogurt in sadje, smuti ali sendvič z arašidovim maslom in banano.

Po prigrizku po vadbi skočite pod tuš in se ohladite. Toda poskusite pojesti pravi obrok v roku dveh ur, medtem ko vaše telo še vedno dela na okrevanju