Geli in hrana med maratonom (polmaratonom)

Fit z Andrejo

Ko načrtujete tek, krajši od 45 minut, je vse kar potrebujete steklenica vode (če zunaj ni prevroče, mogoče niti tega ne, vendar pa si vseeno pripravite pijačo za po teku). Verjetno vam ni treba prinesti nobene hrane s seboj, ker bi moralo biti v vašem telesu shranjenega dovolj glikogena, da vas vzdrži za to dolžino teka. 

Če pa načrtujete daljši tek, morate na pot prinesti nekaj hrane: ogljikove hidrate in tekočino. Večina športnih pijač ima oboje. S seboj lahko vzamete tudi predpakirane športne gele ali energijske ploščice za dolgoročni vnos ogljikovih hidratov. Ti izdelki so skoraj vsi sestavljeni iz enostavnih ogljikovih hidratov (večinoma glukoza in fruktoza), zaradi česar so lahko prebavljivi, in so izrecno zasnovani za enostavno prenašanje v torbici ali žepu. Če imate raje bolj naraven vir goriva, poskusite z banano. Če uporabite trdo hrano (ploščice ali sadje) je potreben še dodaten vnos tekočine, saj za prebavo hranil nujno potrebujemo tudi vodo.

Če ste začetnik pri dovajanju goriva med dolgim tekom, poskusite to: vsakih 5 kilometrov nekaj pojejte in popijte (ali pogosteje, če je proga težka in hribovita). Bolj natančno to pomeni vnos 50g do 70g OH na vsako uro obremenitve. Če se zaradi tega počutite izčrpani, bolni ali oboje, poskusite jesti pogosteje ali poskusite vsakič pojesti malo več. Zelo je pomembno da pred samo tekaško prireditvijo preizkusite več načinov vnosa energije in se potem odločite za tistega, ki vam najbolj ustreza.

Na dan dirke prinesite pijačo, športne gele in hrano, ki se vam zdi najbolj primerna s sabo. Dirke morda ne ponujajo točno tistega, kar vam je ljubše. 

Naše telo je sposobno prenesti marsikaj, vendar pa mu lahko z pravilnimi zavestnimi odločitvami, tako pri treningu kot z prehrano zelo zelo pomagamo.